Manifest: per un Cabanyal de totes i tots

logo

Per un Cabanyal de totes i tots.

Retirada immediata de les 26 denúncies per part de l’Ajuntament contra cases okupades.

Davant els darrers esdeveniments i declaracions públiques de l’Ajuntament de València sobre el conflicte del barri, des de l’Espai Veïnal del Cabanyal i les persones i col·lectius sotasignants, exigim la retirada de les 26 denúncies per usurpació contra cases okupades al Cabanyal, pels següents motius:

-Les denúncies i els futurs desallotjaments no es realitzen perquè hi haja cap pla de reallotjament o ús d’aquestes, sinó que esdevindran 26 cases més tapiades i buides. Que prefereixen tenir 26 cases tapiades i buides a estar okupades demostra, una vegada més, que les seues intencions no són respectar l’accés de la gent a un habitatge, sinó expulsar a veïnes que suposen un problema per al mercat immobiliari.

-L’Ajuntament té 250 immobles buits al Cabanyal (d’un total de 368 propietats públiques), i tenint la possibilitat d’actuar directament sobre aquests, la seua prioritat està sent desallotjar 26 cases que estan sent utilitzades com a tal (habitatges amb valor d’ús, i no de canvi). Si es pretén rehabilitar el barri, per què no es comença per actuar sobre les cases que ara romanen buides?. Aquesta prioritat sols respon, en primera instància, a l’estratègia d’acabar amb aquelles veïnes que suposen una molèstia als negocis immobiliaris. Cal saber que aquestes 26 denúncies sols seran el primer pas per a l’expulsió definitiva de tota persona que es trobe en situació irregular al barri o que no entre en els esquemes de barri idíl·lic que han pensat els ideòlegs de les institucions.

-Que han començat per dividir al veïnat que ve sofrint la gentrificació -saben que juntes som més fortes- amb la mentida i la difamació als mitjans de comunicació. Han separat a les famílies sense recursos dels “okupes amb K”, obviant que aquestes “okupes amb K” són part d’un precariat cada vegada més ampli. Que la gent també okupa perquè es nega a dedicar la seua vida a treballar explotada en feines precàries, mentre a totes les ciutats hi ha vivendes buides producte de la corrupció i especulació d’empresaris i polítics.

-Que aquest “relat” de l’Ajuntament (amb Sandra Gómez i Vicent Gallart a l’avantguarda) necessita d’un nou boc expiatori per a legitimar polítiques repressives, situant a part de les que okupen cases com als nous “agents degradadors”. A cas la seua expulsió disminuirà la degradació? Serà determinant per a la rehabilitació del barri? Què entén l’Ajuntament per rehabilitació?. Tot apunta a que els beneficiats d’aquests desallotjaments no seran les veïnes més necessitades, sinó qui puga apostar més alt, sent el lloc idoni per a la proliferació d’un barri pensat per al turisme i no per al veïnat.

-Les veïnes que han estat okupant cases de propietat municipal han sigut un gran actiu en la lluita veïnal front a la prolongació de Blasco Ibàñez, i en ocasions, en cases que hagueren estat enderrocades si no haguera existit resistència activa dins d’elles. Alhora, part de la seua estratègia política ha sigut tornar a habitar un barri on l’expulsió veïnal era un fet. Tanmateix, el fet d’habitar les cases ha significat que es mantingueren habitables, a diferència d’aquelles que foren tapiades i buides.

-De manera quasi sincronitzada, mentre l’Ajuntament vol desallotjar 26 cases okupades sense cap alternativa d’ús per a aquests immobles, al Cabanyal s’amplien i multipliquen les immobiliàries que venen a fer negoci d’un bé bàsic com és l’habitatge. Per què no volen integrar a l’actual veïnat eludint a l’excusa d’evitar la guetització? No són ells qui parlen de polítiques de “xoc social”?. Amb el gran parc d’habitatges municipals que hi ha al Cabanyal (fet inusual), l’Ajuntament no ha fet cap intenció de destinar una mínima part d’aquests a un ús social. Que per a ser un govern “del canvi” no ha propiciat cap model alternatiu de vivenda al barri, obviant iniciatives incòmodes per al mercat capitalista.

Per tots aquests motius demanem la retirada de totes les denúncies per okupació per part de l’Ajuntament, ja que entenem que la rehabilitació del barri passa per models alternatius com les cooperatives d’habitatge i els models de cessió d’ús i, essencialement, per impulsar eines d’autoorganització del veïnat per a que la prioritat siguen les persones i no el mercat.

Envia’ns un correu a espaiveinalcabanyal@riseup.net i adhereix-te al manifest!

També ho pots fer a traves de les nostres xarxes socials:

Facebook: facebook.com/EspaiCabanyal

Twitter: twitter.com/EspaiCabanyal

*Arxiu en .pdf, per descarregar i difondre: Comunicat denúncies okupacions Cabanyal

Llistat actualitzat de les adhesions al manifest

Un comentario en “Manifest: per un Cabanyal de totes i tots

  1. Com a membre actiu d’un projecte autogestionat com es hort la col.lectiva vull declarar q confondre autogestió amb okupació ilicita es totalment desafortunat. La gent q creguem en la cultura en maiuscules, la participació i integració en un espai no invaïm un lloc per a imposar la nostra llei emprenyant als veïnat sino q oferim espais de convivencia on la promoció i els respecte a les normes civiques son la premisa basica per construir o reconstruir un nou tipus de relacions. La condició de precarietat econòmica d’alguns veins ( vinguts de fora o de tota la vida, gitanos o paios) no pot ser el criteri q assenyale la linia de l’i punitat, els drets i deures son de tothom, i com jo pague la meua factura de llum exigeisc q no visquen de les meues obligacions altres persones q emparant-se en una falça llibertat creuen q altres hem de viure sotmesos als crteris q marca una minoria, atacant i embrutant els murs del barri per aquells q no son de ña seua corda, fent victimes i botxís de manera totalment arbitraria i sense cap escrupol. Ntres som veins, com potser alguns de vtres, amb la digerènciaa q les nostres propostes son inclusives però EXIGENTS respecte necessitat de posar ordre al desgavell, inventariar habitatge, analisi de necessitats social evitant fer guetto de col.lectius en exclusió i marginalitat, promoció i intervenció sovial ( benvingudes siguen les propostes comunitaries q vulguen complementar), construcció i reconstrucció del mobiliari urbà, qjudes rehabilitació, compliment normatives convivencia ( soroll,, salubritat, seguretat). Volem viure barri net, divers, tolerant, net, saludable, eixe es el nostre objectiu pelq sempre hem lluitat i no deixarem de fer-ho, benvinguts/des aquells q vulguen fer un barri en positiu

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s